Ha már mindent kipróbáltál a puffadás megszüntetésére, de még nem oldotta meg a problémát, akkor ezeket a tippeket mindenképp olvasd el.
GAL K-komplex Forte vitamin, 1000 mcg K-komplex x 60 adag
K1- és K2-vitamin tartalmú étrend-kiegészítő cseppek Bioaktív MK7-tel
Termékünk
a megfelelő felszívódás és stabilitás biztosítása érdekében
RSPO-minősítésű (fenntartható gazdaságból származó, „orangután-barát”)
pálma- és kókuszolajból nyert MCT-olajban oldva tartalmazza hatóanyagait
természetes formájukban, azaz K1-vitamint és a K2-vitamin bioaktív
MK-7-es szója allergént sem tartalmazó változatát. (Egyes termékek a K2
MK-7-nek a nem természetes, kevésbé hatásos „cisz-” formáját is
tartalmazzák, a GAL K-komplex Forte csak a hatásos, természetes
„transz-” formáját.)
Adagolás: Napi 12 csepp fogyasztását javasoljuk, kiskanálra cseppentve vagy az ételhez keverve. Folyadékba ne keverje!
Amennyiben
szívesen olvasna még a termék alapanyagainak tulajdonságairól és ezen
tulajdonságok tudományos hátteréről, úgy lejjebb a "Tudományos háttér" menüpontban nyílik lehetősége erre.
Az
ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem
helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges
életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó.
Többféle K-vitamin van: K1, K2 és K3. A K1-vitamin zöld leveles zöldségekben van jelen, a K2-vitamin ipari húskészítményekben és a fermentált nattóban található meg. Végül a K3-vitamin a szervezetünkben termelődik, ha nagy mennyiségű K1-vitamint fogyasztunk. K2-vitaminból többféle is létezik: az ún. menakinon-4 (MK-4) és a menakinon-7 (MK-7). Ezeknek van szintetikus (cisz-) és természetes (transz-) változata. A természetes MK-7 a legjobban hasznosuló ezek közül.Miért fontos pótolni a K-vitaminokat?Gyakorlatilag mindenki a hiányukban szenved. Az viszont főleg füvet legelő állatok belsőségeiben és csontvelejében, agyában, illetve a fermentált nattoban van, ezeket pedig napi rendszerességgel nem fogyasztjuk nagy mennyiségben.
Az átlagember táplálkozásában jellemzően túl kevés a K1-vitamin bevitel, sokszor a K2 is. Pár évvel ezelőttig azt hittük, hogy a megfelelő mennyiségű K2-vitamin bevitelt nehezen tudjuk megvalósítani, azonban mára kiderült, hogy az ipari, tápozott állatokból készült húskészítmények K2-vitamin tartalmuk olyan magas, hogy el tudja tolni a szervezetben lévő K1-, K2 arányát.
Hatásuk
A szervezetünk, szöveteink, sejteink számára egyedül a K1 és a K2 mk-4 hasznos. Azonban bármely K-vitamin, amit elfogyasztunk jelentős részben K3-vitaminná majd K2 mk-4-é alakul. Ezer évvel ezelőttig nem létezett olyan élelmiszer, de pár évtizeddel ezelőttig sem nagyon, ami K2-vitamint tartalmazott volna, ellenben K1-vitamin forrás mindig is volt sok és őseink, ahogy a mai természeti népek is nagy mennyiségű K1-vitamin fogyasztással rendelkeztek (főleg algákból, zöldségekből, magvakból), míg K2-vitamin bevitelhez gyakorlatilag nem jutottak, mégis a K2-vitamin ellátottságuk tökéletes, hiszen a K1-vitamin remekül alakul át K3-á, majd mk-4-é. Különösen, ha a D3-vitamin ellátottságuk is megfelelő, pláne, ha még az A-vitamin, magnézium, B6-vitamin ellátottságuk is. A K1-vitamin tehát át tud alakulni K2-vé, azonban a K2 nem tud K1-é. Emiatt aztán, ha egyoldalúan csak K2-vitaminhoz jutunk nagy mennyiségben az kiszorítja a K1-et, ami felborítja a természetes és ideális K-vitamin arányt a szövetekben. Különböző szöveteinknek, szerveinknek rájuk jellemző ideális K-vitamin arányuk van (pl. a szív K1-et, míg az agy a K2-t preferálja). Állatkísérletekben ezt jól tudják vizsgálni, azonban a legfrissebb, eddigi legpontosabb mérési módszerrel végzett humán klinikai vizsgálatokban 360 mcg mk7 napi szedése már nem csökkentette, hanem fokozta a meszesedést az erekben (feltehetően itt is a szöveti felborulás okozhatta). A K1-vitamin viszont önmagában biztosítja minden szövetben az ideális arányt és mennyiséget. Számos vizsgálattal igazolták, hogy a K1-vitamin azonos mértékben vagy jobban növelte minden szövetnek a K2-vitamin szintjét, mint a K2-vitamin maga, azonos dózisban összehasonlítva őket és egyben csak a K1-vitamin volt képes mindezt úgy növelni, hogy megtartotta a szöveti arányt. A K1-vitamin az eddigi vizsgálatokban hatásosabbnak bizonyult, mint a K2. Amiért mégis lehet értelme K2-vitamint is használni az az, hogy a K2 mk-7-es formájának a bioakkumulálódása (szöveti felhalmozódása) az bő háromszorosa a K1-vitaminhoz képest, azaz kevesebb is elég belőle, így az EU-ban meghatározott maximális naponta adható 1000 mcg-os K-vitamin mennyiség mellett magasabb K-vitamin szöveti szintet tudunk elérni, ha az 1000 mcg-ból 100 mcg-t vagy max. 200 mcg-t mk-7-re cserélünk. Ez így bár kevésbé gazdaságos, de a szabályozás betartása mellett így maximalizálható a K-vitamin bevitel hatékonysága.
A legtöbb kutatás még csak a csontritkulásra és a szív- és
érrendszeri betegségekre koncentrál, de már a mostani kutatásokból is
jól látható, hogy a szervezet K3-vitamin szintje megemelésének, és a
nagy dózisú K1- és K2-vitamin bevitelnek jelentős szerepe lehet a
daganatos betegségek és a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében is.
Ezenfelül pedig ha megfigyeljük azokat a népcsoportokat, akik ma is úgy
élnek, mint ahogyan őseink éltek (vadászó-gyűjtögető népek),
észrevehetjük, hogy jóval magasabb K1- és K2-bevitelt valósítanak meg a
táplálkozásukkal, mint mi, és mentesek is a K-vitaminok hiányából adódó
betegségektől.
A K2-vitamin segíti a D3-vitamin működését is, és
éppúgy nélkülözhetetlen a számunkra. A K-vitamin talán legfontosabb
szerepe a szervezetben, hogy képes aktiválni olyan fehérjéket, amelyek
azért felelősek, hogy a kalcium oda épüljön be, ahová szükséges (a
csontokba és fogakba) és ne oda, ahol árt (lágyszövetek, vesék, erek).
Nem csoda, hogy több tanulmány is igazolta, hogy a K-vitamin
fogyasztással arányosan csökken a koszorúér-elmeszesedés és a
csontritkulás előfordulása, míg a kalciumfogyasztással arányosan
növekszik e betegségek száma, de csak K-vitamin hiány esetén, ami
viszont általános. K-vitamin hiányában az elfogyasztott kalcium tehát
kifejezetten káros! Ha a D3- és K-vitamin bevitelünk megfelelő, akkor az
egészségesnek tartott kalciumfogyasztás töredéke mellett is több
kalciumhoz jut szervezetünk, ugyanis sokkal jobban hasznosítjuk.
A
mai vadászó-gyűjtögető népek kalciumfogyasztása is veszélyesen
alacsonynak tűnik, mégis nekik vannak a legerősebb csontjaik és fogaik
még öregkorukban is.
Abból, hogy a kalciumbeépülésre és így a
csontfejlődésre milyen jó hatású a K2-vitamin, már önmagában is
következik, hogy gyermekeknek különösen fontos, de van itt még valami! A
XX. század első felében élt egy híres fogorvos, Dr. Weston Price, aki
másfél évtizedig volt az Amerikai Fogorvosok Szövetsége kutatási
osztályának elnöke. Vallásos ember volt, és nem fért a fejébe, hogyan
teremthette Isten a fogakat ilyen tökéletlenre, hogy már gyermekkorban
lyukadjanak, és felnőtt korra már foghíjasak legyünk. Körbeutazta hát a
világot, tanulmányozva sok népcsoportot, akiknek nagyon egészséges
fogazatuk volt. Észrevette, hogy sok helyen még az öregeknek is teljesen
egészséges fogazatuk van, holott még csak fogat sem mosnak! Ezen felül
észrevette azt is, hogy azoknak a fogazata, akik sok olyan vajat
fogyasztanak, amely lucernát vagy más magas K1-vitamin tartalmú füvet
legelő állatok tejéből készül, épségében kiemelkedő. Végül arra jött rá,
hogy az általa megfigyelt, jó fogazatú, vadászó-gyűjtögető népek
táplálkozásában és a magas K-vitamin tartalmú füvet legelő tehenek
tejéből készült vajban van egy anyag, ami a jó fogazatukért felelős.
Ekkoriban még nem tudta ezt pontosan beazonosítani, így
„Aktivátor-X”–nek nevezte el, s elkezdte vizsgálgatni a különböző vajak
Aktivátor-X tartalmát. Végül készített egy ebben gazdag vajkivonatot,
amit aztán elkezdett használni a praxisában, illetve iker- és
testvérpároknak adagolta születésüktől (egyikük kapta, másikuk nem).
Azoknak, akik kapták, kerekebb, szimmetrikusabb arcuk fejlődött, szép,
rendezett foguk lett. Azoknál, akik nem kapták, gyakran hosszúkásabb,
kevésbé szimmetrikus arcszerkezetük és keskeny orruk (orrsövényferdülés)
fejlődött, és gyakran fogszabályozásra szorultak. A praxisában meg azt
vette észre, hogy ezzel a vajkivonattal képes volt gyerekeken 6 hónapnyi
kezeléssel, fúrás nélkül kezelni szuvas fogakat. Új dentin-réteg
alakult ki, és a szuvasodás megszűnt! Eredményeit és az ikerpárok
összehasonlító fotóit a Nutrition and Physical Degeneration című
könyvében jelentette meg.
Azóta beazonosították ezt a rejtélyes
Aktivátor X-t. Kiderült, hogy nem más, mint a K1-, K2-, A- és D3-vitamin
együtt, ez volt olyan sok az általa készített vaj-kivonatban.
Az
eddigi tudományos vizsgálatokból és Dr. Weston Price megfigyeléseiből a
következő hatások tulajdoníthatóak a K2-vitaminnak, illetve a nagy
dózisú K1-vitaminnak:
Meszesedés gátlásaA
K2-vitamin megakadályozza (és megfigyelések szerint vissza is fordítja)
a szív- és érrendszeri meszesedést, ahogyan egyéb lágyszöveti és szervi
(pl. vesék) meszesedést is. (A K1-vitamin hatásosabban, mint a
K2-vitamin.)
Fogazat és arcszerkezetA
K-vitaminok, A-vitamin és D3-vitamin együtt megakadályozza és vissza is
fordítja a fogkövességet, fogszuvasodást, sőt a kisebb lyukakat képes
be is forrasztani (a dentin-réteget legalábbis). Kora gyermekkortól
szedve biztosítja a szabályos, egészséges fogak és szép, szimmetrikus
arc fejlődését.
CsontritkulásA K- és D3-vitamin segít megelőzni a csontritkulást és az erős, egészséges, rugalmasabb csontszerkezet fejlődéséhez fontos.
Daganatos megbetegedések ellenA
nagy dózisú K1- és K2-vitaminnak is rákellenes hatása van. Egy
vizsgálatban nagy dózisú K1-vitamint adva daganatos betegeknek,
jelentősen javult az állapotuk, illetve meggátolta a daganat
növekedését. Feltehetően a K3-vitamin szintjének növekedése miatt, amit a
nagy dózisú K1-vitamin okozott.
K3-vitamin szint növeléseA
nagy dózisú K1-vitamin jelentősen növeli a szervezetben a K3-vitamin
képződését. A K3-vitamin a jelenlegi vizsgálatok alapján ígéretes a
daganatos megbetegedések kezelésében. Termékünkben a K2-vitamin
legaktívabb, természetes, MK-7-es formáját alkalmazzuk, és a K3-vitamin
termelés fokozása érdekében nagy mennyiségű K1-vitamint is adunk hozzá.
Semmi egyéb adalékanyagot nem tartalmaz, és mivel olajban van oldva, a
felszívódása is kiváló.
A K2 MK-4-probléma áthidalásaTermékeink
a K2-vitamin MK-7-es formáját tartalmazzák, mivel az EU-ban csak ez
engedélyezett, a K2 MK-4-es formája nem. A termékeinkben található nagy
dózisú K1-vitamin szintén remekül fokozza a szervezet K2 MK-4-szintjét.
Őseink is K1-vitaminból alakítottak elegendő mennyiségű MK-4-et, ugyanis
élelmiszerekből lehetetlen megfelelő mennyiségű MK-4-et bevinni, míg a
K1-vitamin bőségesen fordul elő zöldségekben és állati belsőségekben is
(ez utóbbiakban egy kevés MK-4 is van). Termékünkbe tehát a megengedett
legtöbb K1-vitamint tettük a K2 MK-7-es változata mellé, hogy az
MK-4-szintünket is fokozza. A K1 és a K2 sem túladagolható, minél több
kerül a szervezetbe, annál jobb.
A K2 cisz/transz-problematikaA
K2-vitaminoknak azontúl, hogy MK-4, MK-7 vagy éppen egyéb változatairól
beszélünk, két formája létezik: cisz és transz. Csak a transz formájú
hatásos és található meg a természetben. A K2 cisz-formája se nem
természetes, se nem hatásos, sőt feltételezhető, hogy szintén tud
kötődni a K2 receptoraihoz, és ezáltal elfoglalja azt a megfelelő
transz-K2 elől. Azaz ha egy K2-alapanyagnak magas a cisz-tartalma, akár
K2-vitamin-hiányhoz is vezethet. Sajnos a K2-alapanyagok többsége nem
megfelelő cisz/transz-arányú, és minél rosszabb ez az arány, annál
olcsóbb az alapanyag. Emiatt egyre több hatástalan (vagy akár ártalmas)
K2-vitamint tartalmazó termék jelenik meg, egyre olcsóbban. Csak az
olyan K2 MK-7 megfelelő, ami maximum 5% cisz-izomért tartalmaz (min. 95%
transz mellett). Ezt persze nem szokták jelölni, de fontos tudni, hogy
még a legnevesebb gyártók is sokszor a legolcsóbb, legrosszabb arányú
alapanyagot használják, aminek akár 80%-a is lehet cisz (20% transz
mellett).Mi a termékünkben sokáig egy virágesszenciaolaj-komponensekből
előállított K2 MK-7-et használtunk, mert az volt az egyetlen szója- és
egyéb allergének felhasználása nélkül készült és egyben legjobb
cisz/transz-arányú alapanyag (max. 2% cisz, min.98% transz). Nemrég
azonban megjelent egy még jobb arányú alapanyag, most már ennek van a
világon a legjobb cisz/transz-aránya (1% alatti cisz, 99% feletti
transz). Ez szintén szója- és egyéb allergén-mentes, és egyben az
egyetlen olyan K2 MK-7, amelyet teljesen vegyszermentesen, pusztán
erjesztéssel állítanak elő, így azonnal át is álltunk erre az
alapanyagra.
A nattó egy tradicionális japán étel, ami a Bacillus
subtilis natto nevű baktériummal erjesztett szójabab. Ebben rengeteg K2
MK-7 van. Sok gyártó ezzel a baktériummal (vagy gyakran másikkal)
szójaprotein-izolátumot fermentál, amiből aztán vegyszeresen kinyerik a
K2 MK-7-et. Ezek bár nem nattó-kivonatok, mégis minden esetben így
nevezik őket. A nem megfelelő fermentációs táptalaj
(szójaprotein-izolátum) és a B. subtilis natto-tól eltérő baktérium
miatt ezek cisz/transz-aránya is sokszor rossz. Az előbb említett,
általunk használt új K2 MK-7 is a „nattó-kivonatok” közé tartozik, ha
úgy vesszük, de lényeges különbség van: itt a fermentációs táptalaj nem
szója, hanem egyéb allergén-mentes növényekből áll, amit egy neves japán
tradicionális nattógyártó által biztosított Bacillus subtilis natto-val
erjesztenek. Emiatt szójamentes. Az így keletkezett magas K2 MK-7
(~100% transz)-tartalmú, fermentált növényi masszából vegyszermentesen,
ún. szuperkritikus extrakcióval (pusztán változó nyomású szén-dioxid
gázzal) nyerik és kristályosítják ki a világ legmagasabb transz- (és
legalacsonyabb cisz-) tartalmú K2 MK-7-jét, ami emellett teljesen
vegyszer- és allergén-mentes is.
- Allergénmentes
- Gluténmentes
- Tojásmentes
- Szójaallergén-mentes
- Tejtermék- és laktózmentes
- Kén-dioxid-mentes
- Cukormentes
- GMO-mentes
- Vegetáriánus
- Vegán
- RSPO minősített MCT
- OGYÉI notifikált termék
- TÜV / ISO 9001:2015 minősített gyártási folyamat
- FSC minősített papír-alapanyag
- Karbonsemleges gyártásból származó csomagolás
- 100%-ban újrahasznosítható csomagolás
Zöld: A termék rendelkezik a leírt tulajdonsággal
Piros: A termék nem rendelkezik a leírt tulajdonsággal
Értékelés-véleményezés