+36 30 369 5092 / bpdimpex@t-email.hu

    Brokkoli-curry sütőtökkel

    Category
    • 300 g brokkoli
    • 1 kisebb sonkatök harmada  
    • 150 ml tej  
    • 1 fej hagyma  
    • 2 gerezd zúzott fokhagyma  
    • 1 qt fahéj  
    • 3 szem szegfűszeg  
    • 1 tk kurkuma  
    • 1 tk mustár  
    • 1 ek Csipkebogyós balzsamecet  
    • 2 tk currypor  só, olaj
    1

    A hagymát közepes méretűre vágtam, olajon megdinszteltem. Közben pucoltam és kis kockákra vágtam a sonkatök harmadát és a hagyma mellé dobtam. Megszórtam a kurkumával. Ekkor jöttek a fűszerek: a fahéj, szegfűszeg, fokhagyma, mustár, tokaji csipkés balzsamecet, cukor. Felöntöttem a tejjel és lassú tűzön sűrítettem. Közben felaprítottam a brokkolit. A szárát felkockáztam és gyorsan bedobtam a fortyogó lébe. Sóztam és fedőt tettem rá, hogy a szárak puhuljanak. A virág rész és a currypor az utolsó 5 percben került bele.

    Pezsgős csirkesaláta

    Category
    • 1 csésze szűz olívaolaj
    • ¼ csésze Herbál balzsamecet
    • ½ csésze száraz pezsgő
    • só, bors
    • 1 mokkáskanál porcukor
    • 2 qts tojássárgája
    • 2 egész csirkemell
    • vegyes, friss saláta
    • 1 tk kakukkfű
    1

    Az öntet hozzávalóiból egy kézimixer segítségével emulziót készítek, amit utána apránként – továbbra is használva a kézimixert – hozzáadok 2 tojás sárgájához. Amikor már kellően krémes, akkor hűtőbe teszem.

    A húst lapokra vágom, sózom, borsozom, kakukkfűvel megszórom, majd olajon kisütöm. A salátát a tálra készítem, a pezsgős szósszal meglocsolom, majd a felszeletelt csirkét ráültetem, friss fűszerrel megszórom.

    Sertésszűz borecetes pirított gombás zöldségekkel, újkrumplival

    Category
    • 2 qts egyenként kb. 350 grammos sertésszűz
    • 1 ek olívaolaj
    • só, bors
    • 350 g csiperkegomba
    • 15 qts apró, zsenge gyöngyhagyma
    • 4 qts sárgarépa
    • 2 fej fokhagyma
    • 3 ek Kézműves Ecet Cuvée
    • 400 g újburgonya
    • 1 csokor petrezselyemzöld
    1

    A sertésszüzet lehártyázom, egy-másfél órát kinn hagyom a pulton, hogy mire felhasználásra kerül, szobahőmérsékletű legyen.
    Forró serpenyőben olívaolajon körbepirítom, kiolajozott tepsibe teszem, megszórom durva szemű sóval, borsot tekerek rá, 170 fokos sütőben 14-15 percet sütöm, majd kiveszem, és 15 percet pihentetem.
    Az újkrumplit alaposan lecsutakolom, párolóbetéten kb. 15 perc alatt puhára gőzölöm. A sárgarépát apró hasábokra vágom, a gyöngyhagymát és a fokhagymát mérettől függően felezem vagy negyedelem. A gombát folyó víz alatt lecsutakolom, félbe vágom. Vastag falú serpenyőben olívaolajon először a sárgarépát pirítom meg, majd külön-külön a hagymákat és a gombát. Amikor a gomba megpuhult, visszateszek mindent a serpenyőbe, sózom, borsozom, hozzáadom az Ecetcuvée-t és összepirítom. Legvégül forró olívaolajon megpirítom a gőzölt újkrumplit, amikor szép aranybarna, sózom és megszórom vágott petrezselyemzölddel.

    Borecetben pácolt karaj

    Category
    • 4 szelet csont nélküli karaj
    • 2 tk koriandermag  
    • 1 tk római kömény  
    • 2 tk mustármag  
    • 2 tk cayanne bor  
    • 2 ek olívaolaj  
    • 2 tk Sárgabarack-bodza balzsamecet  
    • durva szemű só
    1

    A karaj szeleteket bepácolom, ehhez az olajat, az ecetet összekeverem, majd mozsárban összetöröm a koriander magot, mustármagot, római köményt, majd ezt is az olajos ecethez keverem, beleszórom a cayanne borsot, majd a sót és alaposan bekenem vele a húst.
    Minimum 2 órára hűtőbe teszem, vagy egy éjszakára, akkor viszont a sót ne tegyük bele a pácba, majd csak sütés előtt szórjuk meg. Ilyenkor ugyanis a húsból értékes anyagok távoznak, levet enged és gyorsan kiszárad!
    Amikor készen vagyok, 160 fokos sütőben körülbelül 40 perc alatt szép barnára sütöm.

    Langyos tésztasaláta hagymás sültpaprikával és bazsalikommal

    Category
    • 320 g fusilli tészta
    • 2 qts piros kaliforniai paprika
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • extraszűz olívaolaj
    • 4 ek Jonatán almaecet
    • 1 csokos friss bazsalikomlevél
    1

    A hagymát vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és harminc percre 4 ek. Tokaji Jonatán Almaecet és egy kevés víz keverékébe áztatjuk.
    A paprikákat megmossuk, tűzálló tálba tesszük, és 200 fokra előmelegített sütőben (ha van, grillprogramon) addig sütjük, amíg a héjuk barnásfeketére pirul. A tálat ekkor kivesszük, légmentesen befedjük. Amikor a paprikák langyosra hűltek, lehúzzuk a héjukat, a megmaradt paprikahúst pedig felcsíkozzuk.
    A hagymacsíkokat leszűrjük, leitatjuk róluk a fölösleges vizet, és egy kevés olívaolajon 2-3 perc alatt megpirítjuk.
    A paprikacsíkokat a sült hagymával és néhány kisebb darabokra tépkedett bazsalikomlevéllel összekeverjük, ha szükséges, sóval, borssal fűszerezzük, és legalább harminc percig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
    A tésztát ezután lobogó, sós vízben kifőzzük, amikor eléri az “al dente” (harapható, nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük, összekeverjük a hagymás-bazsalikomos paprikával (bazsalikomrajongók megszórhatják még néhány bazsalikomlevélkével) és azonnal tálaljuk
    .

    Sertésszűz borecetes pirított gombás zöldségekkel

    Category
    • 2 qts egyenként 350 grammos sertésszűz
    • olívaolaj
    • só, bors
    • 350 g csiperkegomba
    • 15 qts gyöngyhagyma
    • 4 qts sárgarépa
    • 2 fej fokhagyma
    • 3 tbsp borecet
    1

    A sertésszüzet lehártyázom, egy-másfél órára kinn hagyom a pulton, hogy mire felhasználásra kerül, szobahőmérsékletű legyen. Forró serpenyőben olívaolajon körbepirítom, kiolajozott tepsibe teszem, megszórom durva szemű sóval, borsot tekerek rá, 170 fokos sütőben 14-15 percet sütöm, majd kiveszem, és 15 percet pihentetem.
    A sárgarépát apró hasábokra vágom, a gyöngyhagymát és az újfokhagymát mérettől függően felezem vagy negyedelem. A gombát folyó víz alatt lecsutakolom, félbe vágom. Vastag falú serpenyőben olívaolajon először a sárgarépát pirítom meg, majd külön-külön a hagymákat és a gombát. Amikor a gomba megpuhult, visszateszek mindent a serpenyőbe, sózom, borsozom, hozzáadom a borecetet és összepirítom. Legvégül forró olívaolajon megpirítom a gőzölt brokkolit, sózom és megszórom vágott petrezselyemzölddel.

    Barnított vajban sült libamáj – Epres salátával

    Category
    • 6 szelet libamáj (féltenyér nagyságú és ujjnyi vastag)
    • 1 ek vaj  
    • Só, frissen őrölt bors

    A salátához  
    • 1 fej jégsaláta  
    • 250 g eper  
    • 1 marék vegyes retekcsíra  
    • 2 ek szőlőmagolaj  
    • 2 ek Eper-rebarbara balzsamecet  
    • 1 tk méz  
    • 1 csokor snidling  
    • 1 csipet só és bors
    1

    Először a salátát készítjük el, különben a máj kihűl.
    A jégsalátát finom csíkokra vágjuk, az eper csumáját levágjuk, majd negyedeljük az eperszemeket. Egy tálba rakjuk a salátával és a leöblített retekcsírával együtt.
    Egy kis tálban összekeverjük az öntethez az olajat, az ecetet, a mézet és a finomra vágott snidlinget. Beleszórjuk a sót és tekerünk bele borsot. Kikeverjük és a salátára öntjük, óvatosan összeforgatjuk, és elosztjuk két tányéron.
    A vajat egy serpenyőben lassú tűzön barnára pirítjuk, majd belerakjuk a libamájszeleteket. Sózzuk és borsozzuk. 2-3 percig pirítjuk a májszeleteket, majd megfordítjuk óvatosan két spatula segítségével és a másik oldalát is megsütjük, közben sózzuk és borsozzuk. Az előkészített tányérokra rakjuk és locsolunk rá egy keveset a visszamardt vajból.
    Azonnal tálaljuk.

    Hamburger Recept

    Kategória
    •  200 g marhahús
    •  40 g marhavese faggyú vagy szalonn
    •  só, bors
    • Karamellizált hagyma
    •  2 nagy darab vöröshagyma
    •  2 evőkanál csipkebogyó balzsamecet
    •  
    •  2 evőkanál napraforgó olaj
    Házi BBQ szósz
    •  200 ml ketchup
    •  2 evőkanál muskotályos borecet
    •  2 evőkanál alma balzsamecet
    •  1 evőkanál szójaszósz
    •  1 evőkanál barnacukor
    •  ½ evőkanál olaj
    •  ½ fej vöröshagyma
    Extra feltétek
    •  12 szelet cheddar sajt
    •  friss jégsaláta
    •  szeletelt paradicsom
    1

    A hagymákat vágjuk fel viszonylag vastag szeletekre, majd az olajon kis lángon 20-30 perc alatt, karamellizáljuk őket. Félidőnél adjuk hozzá a csipkebogyós balzsamecetet.

    Egy forró serpenyőben, az olajon üvegesre pároljuk a felaprított hagymát. Belekeverjük a ketchupot, a muskotályos borecetet, az alma balzsamecetet, a szójaszószt, és a barna cukrot. Kicsit összerotyogtatjuk és az egészet átszűrjük.

    A marha darálthúst dolgozzuk össze a faggyúval vagy szalonnával, sózzuk, borsozzuk, és formázzunk belőle húspogácsát. Forró serpenyőben kevés olajon kezdjük el sütni, 2-2 percig mindkét oldalán. Tegyünk a húspogácsára egy szelet sajtot, és hagyjuk ráolvadni.

    Ezután nincs más dolgunk, mint a hamburger buciba rétegezni az elkészült hozzávalókat.

    Lazac grillezett spárgával, hollandi mártással

    Kategória
    •  2 darab lazac filé
    •  1 evőkanál olívaolaj
    •  
    •  fehérbors
    •  2 gerezd fokhagyma
    •  1 evőkanál gránátlama balzsamecet
    • Grillezett spárga
    •  500 g zöld spárga
    •  1 evőkanál olívaolaj
    •  só, bors
    •  2 gerezd fokhagyma
    Hollandi mártás
    •  3 darab tojássárgája
    •  2 csipet só
    •  2 teáskanál muskotályos borecet
    •  115 g vaj
    1

    Mossuk meg a halszeleteket, és papírtörlővel itassuk le róluk a felesleges vizet. Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, majd magas lángon kezdjük el sütni a filénket, bőrös oldalával lefelé, körülbelül 3 percig. Sütés közben dobjuk az egész fokhagymákat a halunk mellé. Szórjuk meg a sóval, fehérborssal, majd locsoljuk rá a gránátalma balzsamecetet. Amikor elkezd kifehéredni, fordítsuk át, és a húsa felől is kezdjük el sütni 2-3 percig. Ha kész vagyunk, tegyük félre pihentetni a lazacfiléket.

    A spárgát készítsük elő: mossuk meg, törjük le a fás részét, amennyiben szükséges hámozzuk meg. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, a két fokhagymát vékonyan szeleteljük fel, és tegyük kezdjük el pirítani, közepes lángon, meg ne égjen. Adjuk hozzá a megtisztított spárgákat, pirítsuk nagy lángon 5 percig, majd adjuk hozzá 1 dl vizet, fedjük le, és hagyjuk, hogy elforrja a vizet.

    A hollandi mártáshoz a tojásságákat a sóval és a muskotályos borecettel a turmixgépbe tesszük. A vajat egy kis lábosban felmelegítjük, míg habos nem less. Ekkor beindítjuk a turmixgépet. Néhány másodpercig hagyjuk, hogy csak a tojásokat keverje, majd folyamatos működés közben, vékony sugárban kis adagokban adagoljuk hozzá a meleg vajat, amíg sűrű krém nem képződik.