Brokkoli-curry sütőtökkel

Category
  • 300 g brokkoli
  • 1 kisebb sonkatök harmada  
  • 150 ml tej  
  • 1 fej hagyma  
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma  
  • 1 qt fahéj  
  • 3 szem szegfűszeg  
  • 1 tk kurkuma  
  • 1 tk mustár  
  • 1 ek Csipkebogyós balzsamecet  
  • 2 tk currypor  só, olaj
1

A hagymát közepes méretűre vágtam, olajon megdinszteltem. Közben pucoltam és kis kockákra vágtam a sonkatök harmadát és a hagyma mellé dobtam. Megszórtam a kurkumával. Ekkor jöttek a fűszerek: a fahéj, szegfűszeg, fokhagyma, mustár, tokaji csipkés balzsamecet, cukor. Felöntöttem a tejjel és lassú tűzön sűrítettem. Közben felaprítottam a brokkolit. A szárát felkockáztam és gyorsan bedobtam a fortyogó lébe. Sóztam és fedőt tettem rá, hogy a szárak puhuljanak. A virág rész és a currypor az utolsó 5 percben került bele.

Pezsgős csirkesaláta

Category
  • 1 csésze szűz olívaolaj
  • ¼ csésze Herbál balzsamecet
  • ½ csésze száraz pezsgő
  • só, bors
  • 1 mokkáskanál porcukor
  • 2 qts tojássárgája
  • 2 egész csirkemell
  • vegyes, friss saláta
  • 1 tk kakukkfű
1

Az öntet hozzávalóiból egy kézimixer segítségével emulziót készítek, amit utána apránként – továbbra is használva a kézimixert – hozzáadok 2 tojás sárgájához. Amikor már kellően krémes, akkor hűtőbe teszem.

A húst lapokra vágom, sózom, borsozom, kakukkfűvel megszórom, majd olajon kisütöm. A salátát a tálra készítem, a pezsgős szósszal meglocsolom, majd a felszeletelt csirkét ráültetem, friss fűszerrel megszórom.

Sertésszűz borecetes pirított gombás zöldségekkel, újkrumplival

Category
  • 2 qts egyenként kb. 350 grammos sertésszűz
  • 1 ek olívaolaj
  • só, bors
  • 350 g csiperkegomba
  • 15 qts apró, zsenge gyöngyhagyma
  • 4 qts sárgarépa
  • 2 fej fokhagyma
  • 3 ek Kézműves Ecet Cuvée
  • 400 g újburgonya
  • 1 csokor petrezselyemzöld
1

A sertésszüzet lehártyázom, egy-másfél órát kinn hagyom a pulton, hogy mire felhasználásra kerül, szobahőmérsékletű legyen.
Forró serpenyőben olívaolajon körbepirítom, kiolajozott tepsibe teszem, megszórom durva szemű sóval, borsot tekerek rá, 170 fokos sütőben 14-15 percet sütöm, majd kiveszem, és 15 percet pihentetem.
Az újkrumplit alaposan lecsutakolom, párolóbetéten kb. 15 perc alatt puhára gőzölöm. A sárgarépát apró hasábokra vágom, a gyöngyhagymát és a fokhagymát mérettől függően felezem vagy negyedelem. A gombát folyó víz alatt lecsutakolom, félbe vágom. Vastag falú serpenyőben olívaolajon először a sárgarépát pirítom meg, majd külön-külön a hagymákat és a gombát. Amikor a gomba megpuhult, visszateszek mindent a serpenyőbe, sózom, borsozom, hozzáadom az Ecetcuvée-t és összepirítom. Legvégül forró olívaolajon megpirítom a gőzölt újkrumplit, amikor szép aranybarna, sózom és megszórom vágott petrezselyemzölddel.

Borecetben pácolt karaj

Category
  • 4 szelet csont nélküli karaj
  • 2 tk koriandermag  
  • 1 tk római kömény  
  • 2 tk mustármag  
  • 2 tk cayanne bor  
  • 2 ek olívaolaj  
  • 2 tk Sárgabarack-bodza balzsamecet  
  • durva szemű só
1

A karaj szeleteket bepácolom, ehhez az olajat, az ecetet összekeverem, majd mozsárban összetöröm a koriander magot, mustármagot, római köményt, majd ezt is az olajos ecethez keverem, beleszórom a cayanne borsot, majd a sót és alaposan bekenem vele a húst.
Minimum 2 órára hűtőbe teszem, vagy egy éjszakára, akkor viszont a sót ne tegyük bele a pácba, majd csak sütés előtt szórjuk meg. Ilyenkor ugyanis a húsból értékes anyagok távoznak, levet enged és gyorsan kiszárad!
Amikor készen vagyok, 160 fokos sütőben körülbelül 40 perc alatt szép barnára sütöm.

Langyos tésztasaláta hagymás sültpaprikával és bazsalikommal

Category
  • 320 g fusilli tészta
  • 2 qts piros kaliforniai paprika
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • extraszűz olívaolaj
  • 4 ek Jonatán almaecet
  • 1 csokos friss bazsalikomlevél
1

A hagymát vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és harminc percre 4 ek. Tokaji Jonatán Almaecet és egy kevés víz keverékébe áztatjuk.
A paprikákat megmossuk, tűzálló tálba tesszük, és 200 fokra előmelegített sütőben (ha van, grillprogramon) addig sütjük, amíg a héjuk barnásfeketére pirul. A tálat ekkor kivesszük, légmentesen befedjük. Amikor a paprikák langyosra hűltek, lehúzzuk a héjukat, a megmaradt paprikahúst pedig felcsíkozzuk.
A hagymacsíkokat leszűrjük, leitatjuk róluk a fölösleges vizet, és egy kevés olívaolajon 2-3 perc alatt megpirítjuk.
A paprikacsíkokat a sült hagymával és néhány kisebb darabokra tépkedett bazsalikomlevéllel összekeverjük, ha szükséges, sóval, borssal fűszerezzük, és legalább harminc percig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
A tésztát ezután lobogó, sós vízben kifőzzük, amikor eléri az “al dente” (harapható, nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük, összekeverjük a hagymás-bazsalikomos paprikával (bazsalikomrajongók megszórhatják még néhány bazsalikomlevélkével) és azonnal tálaljuk
.

Sertésszűz borecetes pirított gombás zöldségekkel

Category
  • 2 qts egyenként 350 grammos sertésszűz
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 350 g csiperkegomba
  • 15 qts gyöngyhagyma
  • 4 qts sárgarépa
  • 2 fej fokhagyma
  • 3 tbsp borecet
1

A sertésszüzet lehártyázom, egy-másfél órára kinn hagyom a pulton, hogy mire felhasználásra kerül, szobahőmérsékletű legyen. Forró serpenyőben olívaolajon körbepirítom, kiolajozott tepsibe teszem, megszórom durva szemű sóval, borsot tekerek rá, 170 fokos sütőben 14-15 percet sütöm, majd kiveszem, és 15 percet pihentetem.
A sárgarépát apró hasábokra vágom, a gyöngyhagymát és az újfokhagymát mérettől függően felezem vagy negyedelem. A gombát folyó víz alatt lecsutakolom, félbe vágom. Vastag falú serpenyőben olívaolajon először a sárgarépát pirítom meg, majd külön-külön a hagymákat és a gombát. Amikor a gomba megpuhult, visszateszek mindent a serpenyőbe, sózom, borsozom, hozzáadom a borecetet és összepirítom. Legvégül forró olívaolajon megpirítom a gőzölt brokkolit, sózom és megszórom vágott petrezselyemzölddel.

Barnított vajban sült libamáj – Epres salátával

Category
  • 6 szelet libamáj (féltenyér nagyságú és ujjnyi vastag)
  • 1 ek vaj  
  • Só, frissen őrölt bors

A salátához  
  • 1 fej jégsaláta  
  • 250 g eper  
  • 1 marék vegyes retekcsíra  
  • 2 ek szőlőmagolaj  
  • 2 ek Eper-rebarbara balzsamecet  
  • 1 tk méz  
  • 1 csokor snidling  
  • 1 csipet só és bors
1

Először a salátát készítjük el, különben a máj kihűl.
A jégsalátát finom csíkokra vágjuk, az eper csumáját levágjuk, majd negyedeljük az eperszemeket. Egy tálba rakjuk a salátával és a leöblített retekcsírával együtt.
Egy kis tálban összekeverjük az öntethez az olajat, az ecetet, a mézet és a finomra vágott snidlinget. Beleszórjuk a sót és tekerünk bele borsot. Kikeverjük és a salátára öntjük, óvatosan összeforgatjuk, és elosztjuk két tányéron.
A vajat egy serpenyőben lassú tűzön barnára pirítjuk, majd belerakjuk a libamájszeleteket. Sózzuk és borsozzuk. 2-3 percig pirítjuk a májszeleteket, majd megfordítjuk óvatosan két spatula segítségével és a másik oldalát is megsütjük, közben sózzuk és borsozzuk. Az előkészített tányérokra rakjuk és locsolunk rá egy keveset a visszamardt vajból.
Azonnal tálaljuk.

Hamburger Recept

Kategória
  •  200 g marhahús
  •  40 g marhavese faggyú vagy szalonn
  •  só, bors
  • Karamellizált hagyma
  •  2 nagy darab vöröshagyma
  •  2 evőkanál csipkebogyó balzsamecet
  •  
  •  2 evőkanál napraforgó olaj
Házi BBQ szósz
  •  200 ml ketchup
  •  2 evőkanál muskotályos borecet
  •  2 evőkanál alma balzsamecet
  •  1 evőkanál szójaszósz
  •  1 evőkanál barnacukor
  •  ½ evőkanál olaj
  •  ½ fej vöröshagyma
Extra feltétek
  •  12 szelet cheddar sajt
  •  friss jégsaláta
  •  szeletelt paradicsom
1

A hagymákat vágjuk fel viszonylag vastag szeletekre, majd az olajon kis lángon 20-30 perc alatt, karamellizáljuk őket. Félidőnél adjuk hozzá a csipkebogyós balzsamecetet.

Egy forró serpenyőben, az olajon üvegesre pároljuk a felaprított hagymát. Belekeverjük a ketchupot, a muskotályos borecetet, az alma balzsamecetet, a szójaszószt, és a barna cukrot. Kicsit összerotyogtatjuk és az egészet átszűrjük.

A marha darálthúst dolgozzuk össze a faggyúval vagy szalonnával, sózzuk, borsozzuk, és formázzunk belőle húspogácsát. Forró serpenyőben kevés olajon kezdjük el sütni, 2-2 percig mindkét oldalán. Tegyünk a húspogácsára egy szelet sajtot, és hagyjuk ráolvadni.

Ezután nincs más dolgunk, mint a hamburger buciba rétegezni az elkészült hozzávalókat.

Lazac grillezett spárgával, hollandi mártással

Kategória
  •  2 darab lazac filé
  •  1 evőkanál olívaolaj
  •  
  •  fehérbors
  •  2 gerezd fokhagyma
  •  1 evőkanál gránátlama balzsamecet
  • Grillezett spárga
  •  500 g zöld spárga
  •  1 evőkanál olívaolaj
  •  só, bors
  •  2 gerezd fokhagyma
Hollandi mártás
  •  3 darab tojássárgája
  •  2 csipet só
  •  2 teáskanál muskotályos borecet
  •  115 g vaj
1

Mossuk meg a halszeleteket, és papírtörlővel itassuk le róluk a felesleges vizet. Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, majd magas lángon kezdjük el sütni a filénket, bőrös oldalával lefelé, körülbelül 3 percig. Sütés közben dobjuk az egész fokhagymákat a halunk mellé. Szórjuk meg a sóval, fehérborssal, majd locsoljuk rá a gránátalma balzsamecetet. Amikor elkezd kifehéredni, fordítsuk át, és a húsa felől is kezdjük el sütni 2-3 percig. Ha kész vagyunk, tegyük félre pihentetni a lazacfiléket.

A spárgát készítsük elő: mossuk meg, törjük le a fás részét, amennyiben szükséges hámozzuk meg. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, a két fokhagymát vékonyan szeleteljük fel, és tegyük kezdjük el pirítani, közepes lángon, meg ne égjen. Adjuk hozzá a megtisztított spárgákat, pirítsuk nagy lángon 5 percig, majd adjuk hozzá 1 dl vizet, fedjük le, és hagyjuk, hogy elforrja a vizet.

A hollandi mártáshoz a tojásságákat a sóval és a muskotályos borecettel a turmixgépbe tesszük. A vajat egy kis lábosban felmelegítjük, míg habos nem less. Ekkor beindítjuk a turmixgépet. Néhány másodpercig hagyjuk, hogy csak a tojásokat keverje, majd folyamatos működés közben, vékony sugárban kis adagokban adagoljuk hozzá a meleg vajat, amíg sűrű krém nem képződik.