+36 30 369 5092 / info.relibion@gmail.com

    Farsangi szalagos fánk

    Kategória
    •  500 g finomliszt
    •  25 g friss élesztő
    •  1 evőkanál cukor
    •  1 evőkanál Kézműves Sárgabarack gyümölcsecet
    •  350 ml tej
    •  1 darab tojás
    •  1 l olaj
    1

    A tejből öntsünk ki nagyjából 1 dl-t, keverjük el benne a cukrot, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt és hagyjuk felfutni.

    Öntsük a lisztet egy dagasztótálba, csináljunk a közére egy kis mélyedést, és öntsük bele a felfuttatott élesztős tejet. Adjuk hozzá a maradék tejet, a tojást és a gyümölcsecetet. Az ecet segíti az élesztő munkáját, könnyű, levegős tésztát kapunk végeredményül.

    Kezdjük el a tésztánkat bedagasztani, legalább 10 percig, míg szép hólyagos, sima tésztát nem kapunk.

    Ha kész vagyunk, kevés liszttel szórjuk meg a tésztánk tetejét, majd egy tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 óra alatt, kelesszük a duplájára.

    Ha kész, borítsuk lisztezett deszkára és nyújtsuk 2-3 cm vastagra, majd egy fánkszaggatóval szagassuk ki. A kész korongokat takarjuk le konyharuhával 15 perce, és hagyjuk, hogy kelljenek még egy kicsit.

    Egy edényben hevítsük fel az olajat, majd 2-3 perc alatt süssük készre a fánkokat. Alaposan csepegtessük le a felesleges zsíradékot róluk, és még melegen tálaljuk.

    Ha fokozni szeretnénk az egyébként is isteni fánkokat, ne felejtsünk el a tetejére Málna dressinget locsolni!

    Csokoládészuflé Aszú balzsamecettel

    Category
    • 50 g vaj + a formák kivajazásához
    • 2 tk cukrozatlan Holland kakaópor  
    • 50 g étcsokoládé (minimum 70 százalékos)  
    • 1 qt tojás  1 qt tojássárgája  
    • 60 g cukor  
    • 50 g liszt  
    • 1 ek Aszú-balzsamecet
    1

    Vajazd ki és szórd körbe alaposan kakaóporral a kb. 7,5 cm átmérőjű szufléformákat.
    Vízgőz felett olvaszd meg a vajat és az étcsokoládét, keverd simára, majd hagyd hűlni 10 percig.
    Elektromos habverővel fehéredésig verd a tojást, a tojássárgáját és a cukrot, majd add hozzá az aszú-balzsamecetet és a csokis-vajas keveréket is.
    Átszitálva add hozzá a lisztet, és óvatosan forgasd össze, majd az így kapott masszát öntsd a szufléformákba.
    Süsd 12 percig, majd borítsd meleg tányérra. Tálald azonnal, akár fagyival, savanykás lekvárral vagy gyümölcsökkel.

    Fehércsokikrém eperrel

    Category
    • 100 ml tejszín
    • 75 g fehércsokoládé
    • 50 g eper
    • 1 ek porcukor
    • 1 ek Eper-rebarbara balzsamecet
    1

    A tejszín kb harmadát kis lábasba öntjük és alacsony lángon melegíteni kezdjük, majd ha már meleg, beletördeljük a csokit és megolvasztjuk. Folyamatosan kevergetjük, ha kész, lehúzzuk a tűzről és ha még van benne pár csomó, azt elegyengetjük. Félretesszük hűlni.
    Egy kis serpenyőbe tesszük a porcukrot, alacsony lángon elkezdjük melegíteni, majd amikor már karamellizálódik a cukor, hozzáöntjük a Tokaji epres-rebarbarás balzsamecetet. Nem ijedünk meg, sisteregni fog. Beletesszük az epercikkeket és jól megforgatjuk benne, majd kb. 2 perc múlva lehúzzuk a tűzhelyről és ezt is hűlni hagyjuk. Ha minden kihűlt, akkor a maradék tejszínt felverjük, a fehércsokis krémhez keverjük, majd előveszünk két kis poharat, az aljára pár cikk karamellizált-balzsamecetes epret teszünk, ráöntjük a krémet, hűtőbe tesszük, majd ha kicsit megdermedt, kivesszük és a tetejére is rakunk pár epret közvetlenül tálalás előtt.

    Amerikai meggyes pite

    Category
    • 250 g liszt
    • 50 g cukor  
    • 150 g hideg vaj  
    • ½ tk só  
    • 1 qt tojás  
    • 1 kg magozott meggy  
    • 4 ek kukoricakeményítő  
    • 2 ek Meggy-menta balzsamecet  
    • 1 qt tojás a kenéshez
    1

    A lisztet a cukorral, sóval gyúródeszkára tesszük és belemorzsoljuk a hideg vajat. Beleütjük a tojást és ruganyos tésztát gyúrunk. A tésztát kettéosztjuk, az egyik felét kinyújtjuk és tapadásmentes piteformába simítjuk. Villával megszúrkáljuk, majd méretre vágunk egy darab sütőpapírt, rásimítjuk a tésztára, és sütőbabot öntünk bele. Így sütjük elő a tésztánkat 180 fokon nagyjából 20 percig. A másik felét fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük. A meggyet megmossuk, kimagozzuk. Nagy tálba tesszük, összekeverjük a meggy-mentás balzsamecettel a cukorral és a keményítővel.
    Mostanra a tésztánk elősült, kivesszük a sütőből, eltávolítjuk a nehezéknek használt sütőbabot illetve sütőpapírt. Belekanalazzuk a meggyet.
    A maradék tésztát két részre osztjuk. Mindkettőt kinyújtjuk és akkora korongot vágunk belőle, amekkora a piteforma. A korongokat csíkokra vágjuk, majd a csíkokat a gyümölcs töltelék tetejére tesszük és keresztirányban egymás alatt átbújtatjuk, hogy laza fonatot kapjunk. 1 tojást felverünk és megkenjük vele a tészta tetejét.180 fokon 30 percig sütjük a pitét a forró sütőben. 30 perc után visszavesszük a pite széleit pedig letakarjuk alufóliával, hogy ne égjenek meg. További 40 percig sütjük. A sütőből kivéve legalább 2 órát hagyjuk hűlni. Ha nem hűl ki, kifolyik a töltelék.

    Epres Panna Cotta

    Category
    • 100 ml tej (legalább 2,8 %-os)
    • 200 ml tejszín  
    • 3 ek cukor  
    • 1 qt vaníliarúd  
    • 2 qts lapzselatin  
    • 250 g eper  
    • 2 ek barnacukor  
    • 2 ek Eper-rebarbara balzsamecet
    1

    Öntsük a tejet egy kis edénybe, adjuk hozzá a tejszínt, a cukrot és a vanília kikapart belsejét. Forraljuk fel, húzzuk le a tűzről.
    Közben áztassuk be egy kis vízbe a zselatinlapokat, majd nyomkodjuk ki és adjuk a még meleg tejszínes keverékhez, keverjük simára. Kicsit hagyjuk hűlni, majd töltsük kis pudingos formákba, tegyük a hűtőbe legalább 5-6 órára.
    A cukrot egy kis vízzel kezdjük el karamellizálni. Az epret negyedeljük fel, és adjuk a karamellhez. Forgassuk össze, majd mehet rá az epres-rebarbarás balzsamecet.
    Hagyjuk kihűlni, tálalásnál halmozzuk a panna cotta tetejére.

    Kókuszos habcsók

    Category
    •  5 qts tojásfehérje
    •  2 csomag vaníliás cukor
    •  450 g kristálycukor
    •  2 tk Aszú balzsamecet
    •  150 g kókuszreszelék
    •  2 tk kukoricakeményítő
    1

    A tojások fehérjét habbá verjük, majd hozzáadjuk a keményítőt, a vaníliás- és a kristálycukrot is. Tovább verjük, amíg teljesen kemény nem lesz. Ezt követően kerül bele az ecet, és ezzel nagyon kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kókuszreszeléket.

    A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelt tepsire egy kiskanál segítségével halmokat készítünk a habból. Kb. 5 cm távolság legyen a kupacok között. Mikor a sütőbe helyezzük a tepsit, a hőfokot visszavesszük 150 fokra és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

    Kladdkaka

    Category
    • 15 dkg vaj
    • 15 dkg liszt
    • 30 dkg cukor
    • 5 ek holland kakaópor (cukrozatlan)
    • 5 dkg étcsokoládé
    • 6 ek Ecetkülönlegesség Aszúszemeken érlelve
    1

    A vajat megolvasztjuk, hozzáöntjük a cukrot, majd 2-3 percig kevergetjük. A tűzhelyről levéve beleszórjuk a kakaót, csokoládét és elkeverjük.
    Egyenként belekeverjük a tojásokat, majd a leszitált lisztet. Végezetül mehet az aszú balzsamecet, a keveréket néhány mozdulattal összedolgozzuk.
    Vajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig készre sütjük. Akkor tökéletes, ha a közepe még remegős.

    Málnás Pavlova

    Kategória
    •  4 db tojásfehérje
    •  1 csipet só
    •  250 g porcukor
    •  2 púpozott teáskanál kukoricaliszt
    •  1 teáskanál Érlelt almaecet
    Málnavelő
    •  200 g friss vagy fagyasztott málnavelő
    •  2 evőkanál barnacukor
    •  3 evőkanál málna balzsamecet
    1

    A tojásfehérjéket kezdjük el kihabosítani egy csipet sóval. Mikor már habos, de még nem kemény hab, adagoljuk hozzá több részletben a porcukrot, majd az érlelt almaecetet és verjük kemény, fényes habbá.
    Ha kész, szórjuk a tetejére a kukoricalisztet, és egy spatula segítségével egyenletesen keverjük el, vigyázva, hogy ne törjük össze a tojáshabunkat. Sütőpapírral bélelt tepsibe halmozzuk kerek formákba, és 150 fokos sütőben nagyjából 1 órán keresztül szárítsuk.
    A málnát egy serpenyőben a barnacukorral és a málnás balzsamecettel kezdjük el forralni. Néhány perc alatt rottyatsuk fel, vigyázva, hogy nem főjön szét a málna.