Szezámkrém (tahini) házilag – elkészítés:
10 dkg szezámmagot ez nagy serpenyőben pirítsunk aranybarnára. Ha
kihűlt, kávédarálóban daráljuk porhanyósra és keverjünk hozzá 0,5 dl
szőlőmagolajat (sima olívaolaj is megteszi, de ebből akkor 1 dl
mennyiség kell). Ha túl sűrű a massza, akkor pici hideg vizet is
adagolhatunk hozzá.
Hummusz elkészítés:
A megfőtt csicseriborsót csepegtessük le, adjuk hozzá a szezámkrémet,
az áttört fokhagymát, a sót és a köményt, majd a borecettel keverjük
simára. Ha nagyon összeáll a krém, akkor fokozatosan adagoljuk hozzá a
vizet. A krém hűtőben 3-4 napig is eláll, de érdemes hígabbra keverni,
mert a hűtőben még picit összeérik, megdermed. Pirítósra kenve a
legfinomabb!
