A tejből öntsünk ki nagyjából 1 dl-t, keverjük el benne a cukrot, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt és hagyjuk felfutni.
Öntsük
a lisztet egy dagasztótálba, csináljunk a közére egy kis mélyedést, és
öntsük bele a felfuttatott élesztős tejet. Adjuk hozzá a maradék tejet, a
tojást és a gyümölcsecetet. Az ecet segíti az élesztő munkáját, könnyű,
levegős tésztát kapunk végeredményül.
Kezdjük el a tésztánkat bedagasztani, legalább 10 percig, míg szép hólyagos, sima tésztát nem kapunk.
Ha
kész vagyunk, kevés liszttel szórjuk meg a tésztánk tetejét, majd egy
tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 óra alatt, kelesszük a
duplájára.
Ha kész, borítsuk lisztezett deszkára és nyújtsuk 2-3
cm vastagra, majd egy fánkszaggatóval szagassuk ki. A kész korongokat
takarjuk le konyharuhával 15 perce, és hagyjuk, hogy kelljenek még egy
kicsit.
Egy edényben hevítsük fel az olajat, majd 2-3 perc alatt
süssük készre a fánkokat. Alaposan csepegtessük le a felesleges
zsíradékot róluk, és még melegen tálaljuk.
Ha fokozni szeretnénk az egyébként is isteni fánkokat, ne felejtsünk el a tetejére Málna dressinget locsolni
Értékelés-véleményezés