A K-vitamin az A-, D- és E-vitaminnal együtt a zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartozik.
A K-vitamint 1929-ben Henrik Dam dán biokémikus fedezte fel, ami később
Nobel-díjat hozott neki. A vitamin a K-vitamin nevet kapta, ahol a K a
koagulációt jelenti, (németül és dánul: Koagulation), ami a vér fontos
alvadási képessége és annak időtartama. Később kiderült, hogy a
K-vitaminnak két fő típusa van: a filokinon (K1) és a menakinon (K2).
Ezenkívül létezik a K-vitaminnak egy szintetikus változata, a menadion
(K3), amelyet általában nem használnak étrend-kiegészítőkben.
A K2-vitamin az MK-4-től az MK-14-ig különböző formákban fordul elő. Az
MK-10 és afelett azonban ritkán fordul elő. Az MK-szám a K-vitamin
úgynevezett izoprén egységekből álló oldalláncának hosszára utal. Az
étrend-kiegészítőkben általában csak az MK-7 és az MK-4 kerül
felhasználásra.
Miért éppen a K2-vitamin MK-7?
Mivel a K2-vitamin MK-7 hosszabb ideig marad a szervezetben, mint a
K1-vitamin és a K2-vitamin MK-4 is, az MK-7-es változatot hatékonyabbnak
tartják. A K1 és a K2 MK-4 is gyorsan metabolizálódik és kiválasztódik a
szervezetben, és csak kis mennyiségű K-vitamin van a májban, a lépben
és a tüdőben.
K-vitamin és a csontok
A K2-vitamin különösen fontos a kálcium csontszövetünkbe történő
hasznosulásában. Csontszövetünk folyamatosan lebomlik és felépül. Hogy a
csontszövet lebontása vagy felépítése dominál-e a csontokban, az
életkorunktól, az aktivitási szintünktől és a táplálkozásunktól függ.
Különösen a K2-vitamin vesz részt a kálcium csontszövetbe történő
szállításában. A csontképző sejteket oszteoblasztoknak nevezzük. Ezek a
K-vitamin által aktivált oszteokalcin nevű fehérjét termelnek, így
segítik a kálcium felvételét a vérből és az erekből és megkötését a
csontszövetben, ezzel támogatva a csontok normális működését.
K-vitamin és véralvadás
A K-vitamin a bonyolult véralvadási folyamat szükséges tényezője is. A
K-vitamin szükséges a protrombin és a különböző véralvadási faktorok,
az úgynevezett VII., IX. és X. faktorok képződéséhez.
A K2-vitamin jó forrásai az étrendből
A K1-vitamin a növényekben, különösen az avokádóban, a brokkoliban, a káposztában, a spenótban és a zöldbabban található.
Az étrendben a K2-vitamin elsősorban állati eredetű élelmiszerekben,
azaz a húsban, a májban, a tojásban, a tejtermékekben, de az erjesztett
szójatermékekben, a sajtban és a savanyú káposztában is megtalálható.
Az állati eredetű élelmiszerekben a K2-vitamin tartalma túlnyomórészt
MK-4, míg a baktériumok túlnyomórészt az MK-7 formát termelik.
K-vitamin és bélbaktériumok
A bél jóindulatú baktériumait tápláló gyümölcsök és zöldségek túlnyomórészt K1-vitamint tartalmaznak a K2-vitaminnal szemben.
Ezek a bélbaktériumok azonban termelnek egy kis K2-vitamint, bár ez a
mennyiség nem elegendő a szervezet szükségleteinek fedezésére. A
rostban gazdag étrend jótékonyan hat a szervezet jóindulatú
baktériumaira.
Értékelés-véleményezés