Lejárati idő:
2024. 05.
Magnézium-L-laktát por (magnézium-L-laktát, 180 g, 90 adag)A
tejsavnak két formája van: D- és L-tejsav. Ezek D- illetve L-laktáttá
alakulnak a szervezetben. Az egészséges emberek vérében szinte csak
L-laktát található, ami többek közt a szív és az agy számára is fontos
tápanyag.
Termékünkben a magnézium kizárólag a tejsav
L-formájához kötve fordul elő, ami nem csak a magnézium jobb
felszívódását teszi lehetővé, de a hasznos L-laktáttal is ellát,
D-laktát nélkül. Emellett kevésbé hajlamosít laza székletre, mint sok
másik magnéziumforma.
Fontos, megjegyeznünk, hogy a magnézium-laktát nem
tartalmaz tejszármazékot (laktózt, kazeint), csak a nevében hasonlít a
laktózra. A magnézium-laktát a magnéziumnak a tejsavval alkotott sója.
Tejsavat az izmaink is termelnek erős fizikai munkát követően, és az
agynak és a szívnek is preferált üzemanyaga. A termék biztonsággal
fogyasztható azoknak is akik nem fogyasztanak tejtermékeket.
Adagolás: Napi
2g-ot (kb. 1tk) fogyasszunk, lehetőleg két részletben (különösen, ha
egyszerre bevéve a szokásosnál lazább székletet okozna). Bármilyen
folyadékba belekeverhető, legjobb étkezéssel elfogyasztani. Gyermekeknek: testsúlyarányosan, egy felnőtt testsúlyát 60 kilogrammnak számolva.
Az
ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem
helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges
életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó.
A magnézium egy különösen fontos ásványi anyag, amihez elegendő
mennyiségben táplálkozással jutni nehéz. A stressz, sport, magas
fitinsav-tartalmú ételek (magvak, teljeskiörlésű gabonák, korpák stb.)
és a kávé– és teafogyasztás is fokozhatja a magnézium kiürülését.
Mindezek miatt a magnéziumhiány általános. Pótlása szinte mindenki
számára fontos. A Life Extension Foundation a magnéziumot az “új
D3-vitaminnak” nevezi, mert éppen olyan fontos és éppen olyan gyakori a
hiánya, mint a D3-nak. A magnéziumkészítmények felszívódása azonban
nagyon változó, és a legtöbbeknél hasmenést, laza székletet vagy más
emésztési problémát okoz, ami többek között abból is következhet, hogy
leköti a gyomorsavat, holott az alacsony gyomorsavtermelés eleve elég
általános probléma. (A reflux valójában nem gyomorsav túltengés, sőt nem
ritka, hogy éppen az alacsony gyomorsav okozza azt is. A kialakult ún.
SIBO és/vagy nem jól működő gyomorszáj miatt árad vissza gyomorsav a
nyelőcsőbe, és emiatt tűnik úgy, mintha sok lenne a gyomorsav, még akkor
is, amikor túl kevés.)
A magnézium szervetlen formái, mint a
–szulfát, –oxid, –karbonát, –hiroxid alig hasznosulnak, viszont a
leginkább hajlamosaknál képesek laza székletet vagy hasmenést okozni, és
lekötik a gyomorsavat. (A nem felszívódott magnézium okozza pl. a
hasmenést, ezért nem meglepő, hogy a rosszul hasznosuló fajták
fogyasztásának eredményei hasmenés és egyéb bélrendszeri problémák
lehetnek.) A szervetlen magnéziumok közül egyedül a –klorid, aminek
egész jó hasznosulása van, és nem leköti, hanem kifejezetten segíti a
gyomorsav termelését.
A magnézium szerves (kelát-kötésű)
változatai többnyire elég jó felszívódásúak, és ezáltal hasmenést/laza
székletet/bélproblémákat is kevésbé hajlamosak okozni. Kivétel a
magnézium–citrát, ugyanis az a magnéziumnak a citromsavval alkotott
sója, és a sok citromsav eleve hajlamosít a laza székletre. A
magnézium-citrát 15–16% elemi Mg-ot, és több mint 80% citromsavat
tartalmaz. Bár kis mennyiségben valóban jól felszívódik, a szükséges
mennyiségben már a legtöbbeknél hasmenést vagy laza székletet okoz. Ez
esetben viszont már nem szívódik fel (sőt, még más hasznos dolgokat is
kihajt a szervezetből, hiszen a laza széklet attól van, hogy a
vastagbélben a szervezet nem szívta vissza megfelelően az ásványi
anyagokat).
Termékünk, a magnézium-L-laktát a magnéziumnak a
tejsavval alkotott sója, méghozzá az L-tejsavval, és nem a D- vagy
DL-tejsavval. Ez azért lényeges, mert az L-tejsav L-laktátként jut a
véráramba, ami többek közt az agynak és a szívnek a preferált
üzemanyaga, azaz ha van elegendő L-laktát a vérben, akkor a szív és az
agysejtek az L-laktátot részesítik előnyben, és nem a glükózt (vagy
éppen a ketontesteket). Általában azonban kevés L-laktát van a
szervezetünkben (sportolás alatt és után van a legtöbb, ez az egyik oka
amiért olyan jól érezzük magunkat sport után). A D-laktát ezzel szemben
nem tápanyaga a szervezetünknek, és az egészséges szervezetre annak
alacsony szintje jellemző (magas szintjének oka lehet a stressz,
anyagcserebetegség vagy akár a felborult bélflóra).
A
magnézium-L-laktátnak tehát a magnéziumtartalma mellett további előnye a
tejsav/laktát jótékony hatású formájának biztosítása. Mindamellett,
hogy egy jól hasznosuló magnéziumforma, és a laxatív (hasmenést okozó)
hatás is kevéssé jellemző csak rá, további jelentős előnye, hogy
gazdaságos. Egységnyi elemi magnéziumra vetített ár alapján a
legkedvezőbb. Íze pedig viszonylag semleges, így szinte bármilyen italba
belekeverhető.
Adagolás: Bár a terméken napi 2g szerepel, ami
240-250mg elemi magnéziumnak felel meg, ennél többet érdemes szedni, ha
étkezésünkben nincs sok puhatestű, vadhúsok vagy sütőtök. Akár napi
3-4g-ot is érdemes lehet. Egyszerre csak 1g-ot érdemes, maximum 2g-ot.
A
magnézium-L-laktát 12-13%-a az elemi magnézium, azaz grammonként kb.
125mg jól hasznosuló elemi magnéziummal látja el szervezetünket.
A
magnéziumtermékek többsége tudatosan félrevezető! A legtöbb szerves
(kelát-kötésű) magnéziumkészítmény, amit forgalmaznak, valójában nem az,
ami rá van írva. A legtöbben ugyanis csak részben vagy egyáltalán nem
reagált aktivált magnéziumvegyületeket használnak. Ez azt jelenti, pl.
azt írják a termékre, hogy magnézium-malátot tartalmaz, de valójában
csak magnézium-oxid/-karbonát és malátsav keverékét. Vagy pl.
magnézium-citrát helyett csak magnézium-oxid és citromsav keveréket.
Esetleg
a reakció részben lezajlott, de a benne lévő magnézium nagyja akkor sem
a jelölt formában van jelen! Pont emiatt annyira gyakori még a szerves
formáknál is, hogy hasmenést okoznak, hiszen valójában csak részben a
jelölt szerves formák. A nem “fully reacted” változatok elemi
magnézium-tartalma mindig magasabb, emellett olcsóbb alapanyagok, azaz
lényegesen gazdaságosabbak.
Sok hozzá nem értő gyártó azt sem
tudja, hogy létezik azonos nevű magnéziumvegyületek között bármi
különbség, így persze hogy az olcsóbbat választja, aminek ráadásul még a
magnéziumtartalma is magasabb. Hogyan lehet megtudni, hogy a választott
termék jó? Bizonyosan nehéz, de legyen itt egy kis segítség; felsorolom
a leggyakoribb szerves magnézium-formák “fully reacted” változatának
elemi magnézium-tartalmát %-ban kifejezve:
1 db tabletta/kapszula súlya nem lehet nagyobb 1000mg-nál, a
kapszulahéjat és a segédanyagokat is beleszámítva. Azaz ha pl. azt
látjuk egy Mg-malátnak jelölt terméken, hogy kapszulánként/tablettánként
200mg magnéziumot tartalmaz, akkor máris tudhatjuk, hogy az nem az,
hiszen a Mg-malát elemi Mg-tartalma nem lehet 12% feletti, azaz 1
kapszula/tabletta biztosan nem tartalmazhat 120mg-nál többet, inkább
csak kevesebbet. Azaz mérjünk le egy kapszulát/tablettát pl. egy
ékszermérlegen, és a súlynak vegyük az előbbi felsorolásban szereplő
%-át. Mindenképpen csak az alatt lehet a magnéziumtartalom, ha valóban a
jelölt vegyületet tartalmazza. Azonban ez sem garancia, mert léteznek a
“fully reacted”-del azonos magnéziumtartalmú nem “fully reacted”
magnéziumvegyületek is. További probléma, hogy sok terméken
megtévesztően, vagy éppen rosszul van jelölve a magnézium tartalom is,
mert maga a vegyület van feltüntetve magnéziumként, holott annak csak
töredéke az elemi magnézium, ahogy a fenti százalékokból is látszik.
Természetesen mi csakis “fully reacted” változatot használunk mindenből, így magnéziumból is.
A magnézium előnyös hatásai röviden:
Izommunka/sportteljesítmény
javítása, izomgörcsök megelőzése, izomzat regenerációjának fokozása,
immunrendszer serkentése, szív- és érrendszeri problémák megelőzése,
meszesedés (kálcium lerakódás) elleni hatás, szívizomzat támogatása,
jelentős stressz elleni hatás, jobb alvás, tisztább gondolkodás,
energikusabb nappalok.
Kinek érdemes a magnézium L-laktát
formáját választani? Azoknak, akik a leggazdaságosabb módon szeretnének
minőségi magnéziumhoz jutni, de nem szeretnének kompromisszumot kötni
sem az íz, sem a felszívódás rovására. Azoknak ajánljuk tehát, akiknek
„csak” magnézium kell, és abból is az egyik legjobb változat.
Felhívás: Az étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő
európai uniós szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a
hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában
tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással
rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. E termékek a
hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem gyógyszerek, nem rendelkeznek
gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem
megelőzésére. A GAL SynergyTech Zrt. valamennyi kommunikációs felületén
tiszteletben tartja a fentiek jogforrásául szolgáló 37/2004. (IV. 26.)
ESzCsM rendeletben írtakat, továbbá a gazdasági versenyhivatali
előírásokat. Kijelentjük, hogy a termékeink hatóanyagairól szóló
írásaink kizárólag a legfrissebb, független és mértékadó kutatások
alapján, összefüggéseik mélyreható tanulmányozása nyomán születnek, s
azok eredményeinek bemutatására szolgálnak a fogékony és érdeklődő
Olvasók tájékoztatásának törekvésével. E szövegek eladásösztönző célt
nem hordoznak, a termékeink megvásárlására nem buzdítanak. Ha Vásárlóink
visszatérő rendeléseikkel megtisztelnek bennünket, az csakis azért
történjék, mert a GAL termékek jótékony hatásait maguk tapasztalták.
Ebben hiszünk, ezért dolgozunk.
- Allergénmentes
- Gluténmentes
- Tojásmentes
- Szójaallergén-mentes
- Tejtermék- és laktózmentes
- Kén-dioxid-mentes
- Cukormentes
- GMO-mentes
- Vegetáriánus
- Vegán
- TÜV / ISO 9001:2015 minősített gyártási folyamat
- 100%-ban újrahasznosítható csomagolás
Zöld: A termék rendelkezik a leírt tulajdonsággal
Piros: A termék nem rendelkezik a leírt tulajdonsággal
Értékelés-véleményezés