Balzsamecet 200 ml
Remek baktériumölő és fertőtlenítő a balzsamecet!A balzsamecet hasonlít a borecethez, annak úgymond „továbbfejlesztett” változata. A balzsamecet a mediterrán konyha
elengedhetetlen hozzávalója, sokan úgy tartják, hogy ez a nedű olyan az
olaszoknál, mint nekünk a bors vagy a paprika. Nincs is nélküle egy étel
sem, legyen az saláta, hús vagy tészta.
Jótékony hatásai:
Rengeteg
kálium van benne, és igen magas az antioxidáns tartalma is. Az
enzimeknek köszönhetően az ecet gyorsítja a szervezetben zajló kémiai
folyamatokat, a benne lévő kalcium fontos a csontritkulás megelőzése
szempontjából, a magnézium erősíti a szívet, a vas segíti a vérképzést, a
kálium pedig sejt- és szövetnövelő, másrészt energiával tölt fel a
mindennapokban. Baktériumölő és fertőtlenítő hatása is ismert, élénkíti a
vérkeringést, csökkenti a koleszterint és felveszi a harcot a rák ellen
is. Az emésztést és a fogyást is segíti, valamint gyulladáscsökkentő
hatása van.
Wellness-tippek:Leginkább
salátákhoz, öntetekhez ajánlott, igazi kiegészítője egy jó fajta, extra
szűz olívaolajnak.
A balzsamecetből készülhet sűrű szósz is, balzsamecet-krém, ami sajtokhoz, pástétomokhoz is nagyon jól illik, de csokoládérémek, csokihabok kiegészítője is lehet. Ennél persze egyszerűbb ételeket is egészen más dimenzióba emelhetünk a balzsamecet-szósszal: grillezett zöldség vagy hirtelensült húsok, roston sült gomolya mellé is isteni.
Ecetet a vízbe, szódába! Ezt az üdítőt az se fogja elkerülni, akinek eddig eszébe sem jutott ecetet kóstolni. A legforróbb nyári melegben az sem ritka, hogy egyszerűen vízzel hígítva, limonádéként, fröccsként isszuk, szomjunkat csillapítva vele.